Vierde Rijk

Het Vierde Rijk of Fourth Reich is een term waarmee een hypothetisch nieuw Duits (nazi-)rijk wordt aangeduid. Het is een bekend hondenfluitje.
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Fourth_Reich

Hoe wordt het hondenfluitje gebruikt?

De inzet van dit hondenfluitje is doorgaans als verspreking van het Derde Rijk (Hitler’s rijk in Nazi-Duitsland tussen 1933 en 1945). De spreker zegt dan bijvoorbeeld: “Hitler begon in 1939 aan de uitbreiding van het vierde… ehh… derde rijk”. Maar ook geschreven wordt het vaak ingezet op plaatsen waar eigenlijk het Derde Rijk geschreven zou moeten worden.
Op het moment dat er gesproken wordt over het Vierde Rijk en het is ook de bedoeling dat daar over wordt gesproken, dan is het minder vaak bedoelt als een hondenfluitje. Wanneer er ambities worden uitgesproken voor het Derde of Vierde Rijk, dan is geen sprake meer van een hondenfluitje, maar van openlijke sympathie voor het nazisme.

Wat hoort de massa?

De massa hoort een verspreking of leest een typefout, door iemand die informatie verschaft over het Derde Rijk.

Wie is de doelgroep?

Neonazi’s en fascisten.

Wat hoort de doelgroep?

De doelgroep hoort direct dat de spreker een neo-nazi is, of sympathie wil uitdragen voor het nazisme.

Wat is de Plausible Deniability?

Verspreking of typefout wordt aangevoerd als tegenbewijs. Dit hondenfluitje is dan ook niet makkelijk te gebruiken als smoking gun. Je zal meerdere vermoedens moeten verzamelen om tot een redelijk aanname te komen dat het een neonazi of nazi-sympathisant betreft. Mocht de spreker betrapt worden op het herhaaldelijk verspreken of herhaaldelijk maken van een typefout met derde/vierde rijk, dan kan je er vrij zeker van uitgaan dat je te maken hebt met iemand die het nazisme verheerlijkt.

Extra informatie

Youtube – Three Arrows: https://www.youtube.com/watch?v=b8AcmzqFdPM

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s