Pepe the Frog is een personage (een kikker), bedacht door Amerikaanse illustrator Matt Furie in 2005. Pepe the Frog is bekend als internetmeme en was onderdeel van een webcomic, genaamd Boy’s Club. Wás, omdat de bedenker sinds 2017 gestopt is met het illustreren en gebruiken van Pepe de Frog. Dit komt omdat sinds 2016 deze kikker veelvuldig werd gebruikt op internetfora, door personen met extreemrechtse idealen. De bedenker wilde afstand doen van dit misbruik en tekende in 2017 de laatste cartoon, waarbij te zien is dat Pepe the Frog dood in zijn kist ligt tijdens een uitvaartceremonie. Pepe the Frog is een hondenfluitje. Ook beeltenissen van andere groene kikkers, zoals knuffels, beeldjes en stickers in het algemeen, kunnen in veel gevallen worden opgemerkt als een hondenfluitje.

Hoe wordt het hondenfluitje gebruikt?
Als afbeelding
Pepe the Frog is een afbeelding, zoals hierboven is afgebeeld, dus het hondenfluitje werkt alleen goed als het te zien is door het publiek. De spreker zal dus in beeld moeten zijn of afbeeldingen moeten verspreiden waarin het hondenfluitje is verwerkt. Bij afbeeldingen is het vaak zo dat de kikkerkop (zoals bovenstaande afbeelding) ergens in het klein is verwerkt. Vaak op een grappige plaats, zoals in plaats van iemands hoofd bij een foto, op iemands schouder, als ‘huisdier’, of gewoon simpelweg ergens in een hoekje van het plaatje. Op wat meer afgezonderde fora, worden vaak extremere afbeeldingen verspreid van Pepe the Frog. Afbeeldingen van kikkers met SS-uniformen aan, of Pepe die een nazivlag rond zwaait, zijn daar bijvoorbeeld geen uitzondering.

Als profielafbeelding
Als profielfoto op social media-platformen en instant messengers, zoals WhatsApp is het gebruik van Pepe the Frog een manier om de extreemrechtse idealen te delen met de beoogde doelgroep.
In een video
In een video kan Pepe the Frog ook voorbij komen. Wat je dan vaak ziet als het een hondenfluitje moet voorstellen is dat als de spreker in beeld is, dat deze een shirt of petje draagt met Pepe the Frog daarop afgebeeld en dat deze minstens een kort momentje duidelijk in beeld komt. Wat ook kan is dat er op de achtergrond een poster hangt met de afbeelding van de kikker, welke duidelijk genoeg zichtbaar is op de video. Een bijzondere variant is het gebruik van een pluche, groene knuffelkikker, of een beeldje van een groene kikker, die in beeld is van de video. Dit kan heel subtiel op de achtergrond zijn. Zie ook de volgende afbeelding; een frame uit een YouTube-filmpje.

Wat ziet de massa?
De massa ziet een afbeelding van een groene strip-kikker, Pepe the Frog. Een grappig plaatje, gemaakt door kinderen of jongvolwassenen met te veel tijd. In het geval van de groene pluche kikkers, zullen deze bij de massa niet eens veel opvallen, of geen betekenis hebben, dan dat de knuffel onderdeel is van het interieur of is blijven rondslingeren door bijvoorbeeld spelende kinderen.
Wie is de doelgroep?
Vrijwel alle extreemrechtse groepen, zoals neonazi’s, fascisten en wit-supremacisten
Wat ziet de doelgroep?
De doelgroep ziet meteen dat de gene die Pepe the Frog gebruikt een extreemrechtse ideologie heeft en dus ‘een van hen is’.
Wat is de Plausible Deniability?
In het geval van Pepe the Frog kan men aanvoeren dat het slechts een internetmeme is en het als grappig bedoeld wordt aangevoerd. Desnoods kan worden aangevoerd dat een kind of jonge kennis van de hondenfluiter het plaatje heeft gemaakt en gedeeld. Als het een profielfoto betreft, wordt het al een stukje lastiger en dat heeft te maken dat dit hondenfluitje vrij bekend is als hondenfluitje. Als tegenargument is daarom heel goed te zeggen dat de persoon die Pepe verwerkt in een profielafbeelding, wel beter had kunnen weten. Dit heeft er ook mee te maken ook dat een profielafbeelding een hele duidelijke weloverwogen keus is en het simpelweg delen van een simpele ‘grappige’ afbeelding van een kikker, niet perse. Dit gaat ook op in het geval van t-shirts met de kikker er op die wordt gedragen. Al kan daar worden aangevoerd dat deze van iemand is gekregen, of gewoon lekker zit. Al moet je dan wel afvragen waarom nou nét dat t-shirt gedragen moet worden tijdens een foto- of video-opname of in het publiek.
In het geval van de pluche kikkers, posters en beeldjes, die opvallend genoeg in beeld worden gebracht door vloggers en YouTubers, is de Plausible Deniability erg laag. Zeker als de kikker bewust in beeld gebracht lijkt te zijn. Vaak is hetgeen waar de vlogger dan over spreekt op zijn minst al dubieus te noemen, waardoor je al snel door hebt dat je te maken hebt met extreemrechtse ideologie.
Extra informatie
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Pepe_the_Frog
YouTube – Knowing Better: https://www.youtube.com/watch?v=G9vehIbDkNY
YouTube – ContraPoints: https://www.youtube.com/watch?v=Sx4BVGPkdzk