Triple Parentheses (((Echo)))

Triple Parentheses, ((( Echo ))), of Echoes is een hondenfluitje. Het gaat om de 3 open-haakjes en de 3 sluit-haakjes met daarin een term, doorgaans een (gebruikers)naam van een Joods persoon of de Joodse gemeenschap, aangeduid met (((they))) of (((them))). De 6-tal aan haakjes weerspiegelen geluidsgolven die als het ware echoën door de gehele wereld en geschiedenis. Dit is om aan te duiden dat de invloed van Joden wereldwijd zichtbaar (en hoorbaar) is. Dit hondenfluitje wordt gebruikt door mensen die Joods zijn, mensen die sympathiek zijn met Joden en antisemieten. Deze veelzijdigheid van gebruikers maakt dit hondenfluitje lastig toe te schrijven aan een groep gebruikers, maar het is wel zeker mogelijk om enigszins de daadwerkelijke intentie (pro- of anti-) te filteren.

Variant: )))Naam(((

Deze variant is wel toe te schrijven aan enkel extreemrechtse groeperingen en dan in het bijzonder antisemitische groepen. Joden en sympathisanten van Joodse gemeenschappen zullen deze versie, met de haakjes naar binnen gericht nooit gebruiken in de bedoelde context. De betekenis is namelijk de (negatieve) invloed van het jodendom op de naam of term die tussen de zes haakjes staat. Deze term is sinds 2016 in gebruik.

Wie gebruiken dit hondenfluitje?

Door Joden en sympathisanten

De ((())) variant wordt gebruikt door Joden, mensen die sympathiek zijn met Joden en antisemieten. Joden en sympathisanten gebruiken deze haakjes als ze spreken over zichzelf, dus rond hun eigen naam of als ze spreken over ons en wij. (((Benjamin))) en (((wij))) zijn daarvan voorbeelden. Hiermee wordt uitgedragen dat de gebruiker zelf Joods is (en dat wil uitdragen) of er actief sympathiek mee is.

Door antisemieten

Door extreemrechtse groeperingen, met name de antisemitische groepen wordt de ((())) variant alleen nog gebruikt om andere joden mee aan te duiden. (((zij))) is een voorbeeld. Maar dit wordt niet veel meer gedaan, vanwege de verregaande bekendheid van dit hondenfluitje en omdat veel Joden nu zelf actief de 6 haakjes rond hun eigen profielnamen zetten op social media. Door de specifieke aanduiding en de algemene bekendheid is de plausible deniability ook extreem laag. Antisemieten hebben daarom iets nieuws bedacht: De )))((( variant. Met de haakjes naar binnen. Antisemieten gebruiken deze vorm van dit hondenfluitje rondom hun eigen online gebruikersnaam of iets dat ze willen beschermen, zoals hun witte ‘ras‘. Als je dus )))Gebruikersnaam((( ergens ziet, dan is het vrij duidelijk dat je te maken hebt met een antisemiet.

Afbeelding toegevoegd op 31-03-2019. Dit screenshot laat het gebruik zien van de Triple Parentheses door een persoon met antisemitische en racistische denkbeelden. Zie ook dat het woord ‘Mudslimes’ wordt gebruikt. Dit is een pejoratieve en discriminerende term voor het woord ‘Muslims’.

Hoe wordt het hondenfluitje gebruikt?

De Triple Parentheses worden uitsluitend schriftelijk gebruikt. Dus in gebruikersnamen, (online) teksten, ondertitels in video’s en andere geschreven of getypte vormen. Het uitspreken ervan is vrij omslachtig namelijk; “haakje open, haakje open, haakje open, etcetc”. In gesproken taal worden er andere termen gebruikt om de joden mee aan te duiden door extreemrechtse groepen. Te denken valt dan aan hondenfluitjes, zoals Cabal, Kartel, Globalisten, Internationale Bankiers en Jewry.

Door Joden en sympathisanten

Deze gebruiken alleen de ((())) variant rondom hun eigen (gebruikers)namen of van Joodse namen en Joodse gemeenschappen waar ze sympathie voor tonen, maar vrijwel altijd in de Ik- of Wij-vorm.

Door antisemieten

Deze groep gebruiken beide varianten; zowel de ((())) variant en de )))((( variant.
De ((())) variant wordt alleen gebruikt als er over Joden wordt gesproken in een Jij/Hij/Zij-vorm. De )))((( variant wordt gebruikt in de Ik- en Wij-vorm

Plausible Deniability

Heel erg weinig kans. De enige plausible deniability die mogelijk kan zijn, is wanneer de gebruiker van het hondenfluitje wordt bevraagd naar het gebruik, zonder dat de vrager voorkennis heeft. De gebruiker van het hondenfluitje kan dan beweren dat het voor de sier is of om op te vallen. In zinnen zoals ‘All of (((them))) must be deloused” is de Plausible Deniability zelfs tegen de 0% aan. Zelfs iemand die het hondenfluitje nog niet kent, weet met gezond verstand wel wat hier daadwerkelijk wordt gezegd namelijk. Desondanks kan er door te weinig kennis het een en ander wegkomen met plausible deniability. Dit is ook de reden waarom in 2016 door veel extreemrechtse figuren is overgestapt van de ((())) variant naar de )))((( variant. De eerste variant werd te bekend en de plausible deniability was te laag om het lang vol te kunnen houden dit fluitje te blijven gebruiken. Desondanks worden beide varianten nog gebruikt door extreemrechtse groepen. Voor de ((())) variant, gebruikt door Joden en sympathisanten zelf is er geen sprake van plausible deniability, omdat zij juist met trots willen uitdragen dat ze Joods zijn of voor (Joodse) gelijkwaardigheid zijn. Zij zullen doorgaans ook graag vertellen wat de term betekent.

Triple Double-Quotes: Een hondenfluitje?

Dus “”” naam “””. Op twitter kwam ik deze tegen. Ik heb het in ieder geval zelf nog nergens bevestigd gezien als hondenfluitje, maar dit zou zomaar eens de start kunnen zijn voor meer toekomstige gevallen. Wel komt de driedubbele quote mark voor in de programmeertaal Python. Ik ga er van uit dat dit niet wordt bedoelt in het voorbeeld.
Kijk naar onderstaand screenshot en beoordeel het zelf:

Een gedachte over “Triple Parentheses (((Echo)))

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s