Confederate War Flag

Veel mensen denken bij de Confederate Flag, of de Vlag van de Geconfedereerde Staten van Amerika aan deze vlag:

Dit is alleen NIET de Confederate Flag, maar de Confederate War Flag (‘Marine’-versie; de ‘War’-versie is vierkant). De daadwerkelijke, en originele Confederate Flag is veel minder bekend en ziet er zo uit:

Een paar jaar later zag de nationale vlag er zo uit:

Waarom is dit interessant en waarom verwarren mensen deze vlaggen? Dit heeft te maken met het volgende hondenfluitje: De Confederate War Flag (bovenste afbeelding) is namelijk een direct symbool voor het anti-abolitionisme, een beweging die tegen de afschaffing van de slavernij was in de Verenigde Staten. Iedereen die deze vlag voert is een voorstander van slavernij en is daarmee dus een racist, óf is onwetend over de daadwerkelijke betekenis van deze vlag.

De Verenigde Staten in 1860

Op 6 november 1860 werd Abraham Lincoln verkozen tot president. Wat zijn president-elect-schap bijzonder maakte was dat hij de slavernij, die nog bestond in de meeste zuidelijke staten van de VS, wilde remmen in groei. Hij was dus niet een echt een tegenstander, maar hij wilde voorkomen dat het gebruik van slavernij niet verder verspreidde richting het westen van de VS, daar waar nog veel terrein te winnen was. De zuidelijke staten waren het daar niet mee eens; zij wilde wel graag nieuwe gebieden aanwijzen waar slaven konden worden gehouden. Het was voor de meeste zuidelijke staten dan ook een deal breaker dat een president zich verzette tegen deze uitbreiding. Wat het nog lastiger maakte was dat Abraham Lincoln werd verkozen met enkel de meerderheid van de stemmen uit noordelijke staten. De zuidelijke staten besloten zichzelf af te scheiden van de VS op 20 december 1860. Een paar maanden later waren er al 7 zuidelijke staten afgescheiden en verkozen een eigen president: Jefferson Davis. Dit was tegen het zere been van Lincoln, hij wilde helemaal niet dat de zuidelijke staten zich gingen afscheiden van de noordelijke staten. Dit was zo ongeveer het begin van de Amerikaanse Burgeroorlog, die duurde van april 1861 tot april 1865.

Waar werd voor gestreden?

Blijf nog even hangen, we komen bij het punt, waarmee het duidelijk wordt wat deze Confederate War Flag nou werkelijk betekent. Om het een beetje duidelijk te krijgen moeten we weten waarvoor beide partijen voor streden tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. De strijdende partijen waren ondertussen verdeeld in:
-de Unie (The Union, noordelijke staten, onder Lincoln)
-de Confederatie (The Confederation, zuidelijke staten, onder Davis)

De Unie

De Unie streed om de afscheiding van de zuidelijke staten te stoppen. Ze waren tegen het secessionisme, het beeld en de beweging van afscheidende staten.

De Confederatie

De Confederatie streed om de slavernij te kunnen uitbreiden richting het westen. Dit was de reden waarom ze zich afscheidden van de VS en waren daarvoor bereid te vechten.

Waar staat deze vlag dan voor?

Een oorlogsvlag representeert een (soevereine) staat en wordt slechts door de strijdkrachten van deze staat gevoerd. Hierin zit hem de crux. De enige noemenswaardige oorlog die de Confederatie gevoerd heeft, is de oorlog tegen de Unie. De enige echte reden waarom de Confederatie bereid was om te vechten tegen de Unie was vanwege het behoud en het expanderen van de slavernij. Er was geen andere reden en er was geen andere betekeniswaardige oorlog onder deze vlag. Daarmee staat deze vlag gelijk aan een strijd omwille van het behoud van slavernij. Of je het wil geloven of niet.

Wie voeren deze vlag?

Hedendaags wordt deze vlag gevoerd door verschillende groepen mensen en dit is precies de reden waarom het een hondenfluitje is; racisten kunnen zich verschuilen achter de andere groepen als ze worden geconfronteerd vanwege het gebruik van de vlag (plausible deniability).

Racisten

De voornaamste groep zijn de racisten, die daadwerkelijk weer terug zouden willen naar een tijd waarin zwarte mensen, of andere POC weer bezit zouden zijn van witte mensen, of worden onderworpen aan andere vormen van racisme en segregatie. Deze mensen zie je vaak meelopen in alt-right demonstraties, zwaaiend met de Confederate War Flag. Het is dan ook niet zelden dat je op zulke demonstraties, zoals bij de Charlottesville rally in 2017, vlaggen met nazi-symboliek en de Confederate War Flag door elkaar gebruikt ziet worden.

Poging tot vergiftigen van LHBTQ+ symbolen

Op extreemrechtse fora wordt er actief gepoogd om symbolen van de LHBTQ+gemeenschap te vergiftigen met nazi-symboliek, maar ook met Confederatie-symboliek. Een voorbeeld is de volgende Rainbow-confederate Flag:

Deze variant is doelbewust gemaakt om de gay-pride flag of regenboogvlag te vergiftigen met racistisch geladen uitingen. Het doel is dat de regenboogvlag wordt geassocieerd met de Confederate War Flag en dus racisme, waardoor de regenboogvlag een nare bijsmaak zal krijgen bij de massa en de LHBTQ+gemeenschap. Er zijn ook varianten met een swastika op een regenboogvlag

Non-conformisten

Mensen die zich nergens aan willen conformeren. Eigenlijk zo simpel als dat is het. Zijn tegen gevestigde orde en systemen en ‘zien het graag anders’, dan hoe die gelden in een bepaalde groep. In dit geval is die groep een staat of een land. De non-conformisten willen door het voeren van deze vlag een signaal afgeven dat ze ‘uniek’ zijn en niet willen conformeren aan wat maatschappelijk geldend is. Nu hoeven non-conformisten geen racisten te zijn, maar het gebruik van deze vlag als tegengeluid tegen het conformisme, is onhandig gekozen en verhoogt de plausible deniability van de echte racisten die zich verschuilen achter de non-conformisten.

Door Zuidelingen

Ook mensen die wonen, of hebben gewoond in een van de zuidelijke staten van Amerika, kunnen deze vlag voeren uit een soort nostalgie of vaderlandsliefde, eerder vaderstaatsliefde. Net als bij de non-conformisten, zijn natuurlijk niet alle mensen die om deze reden de vlag voeren meteen racisten. Velen weten simpelweg gewoon niet waar deze vlag nou werkelijk voor stond. Ook achter deze groep schuilen de racisten zich. Er is wel een catch: Als iemand deze vlag voert en daarbij beweert dit om nostalgische redenen te doen, maar geen wortels heeft in de zuidelijke staten, dan kan je er van uit gaan dat het geen echte vaderlandsliefde is, maar een vies toneelstukje om racisme te verbergen.

Plausible Deniability

Een beroep op onwetendheid of nostalgie. Gemiddeld tot slecht geloofwaardig. De vlag zelf is in betekenis niet betwistbaar, alleen de reden tot gebruik ervan. Dit maakt al een redelijke deuk in de geloofwaardigheid van de plausible deniability. Het hangt van een aantal dingen af, zoals of iemand woont of woonde in een van deze staten en zich er op beroept dat hij de daadwerkelijke geschiedenis niet kent. Of iemand die deze vlag als een non-conformiteitssymbool ziet en daarom voert. Deze redenen maken het aannemelijk dat een racist er mee weg kan komen om deze vlag te voeren. De truc zit hem er in dat je deze vermoedelijke racist de feiten presenteert over de daadwerkelijke betekenis van deze vlag. Hangt hij gelijk in de touwen, of krijg je allemaal smoesjes terug: Beet. Gaat die persoon zich zelf verdiepen in de feiten en komt tot de ontdekking dat het misschien toch niet zo’n handig symbool is om rond te zwaaien, dan heb je waarschijnlijk te maken met iemand die wel oprecht is en geen racistische ideeën aanhangt.

lachend op de foto staan met een boek waarop de Confederate War Flag staat afgebeeld, is op zijn zachtst gezegd dubieus te noemen. Ook het boek zelf, dat de “Lost Cause” aanhaalt, is erg dubieus te noemen, dan wel klare geschiedvervalsing.

Single-shot only

De plausible deniability is daarom een single-shot only. Er is genoeg te lezen uit betrouwbare bronnen, waaruit blijkt dat deze vlag simpelweg racistisch is. Dat iemand het eenmalig vergeven kan worden en het voordeel van de twijfel kan krijgen vanwege het openbaar voeren van deze vlag, betekent automatisch dat bij terugkerend gebruik door deze persoon, er sprake is van doelbewuste ontkenning of racisme. De vlag zelf is namelijk zelf niet betwistbaar als zijnde racistisch. Slechts de motivatie van degene die hem gebruikt is betwistbaar. Daarin ligt nou precies de plausible deniability, maar die is maar eenmalig mogelijk; daarna, bij herhaling dus, valt een racist door de mand.

Extra informatie

https://nl.wikipedia.org/wiki/Vlag_van_de_Geconfedereerde_Staten_van_Amerika

https://nos.nl/artikel/2043086-omstreden-slavernijvlag-verder-onder-vuur-in-vs.html


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s