🥛 Melk en Lactose-tolerantie

Een emoji van een glas melk. Hoe kan dat nou een hondenfluitje zijn? je zal het niet voor mogelijk houden dat zoiets onschuldigs als een glaasje melk een dead giveaway is, om te bepalen of je te maken hebt met een wit-supremacist. In overdrachtelijke zin, door wit-supremacisten gebruikt, wordt de witte kleur van de melk gelinkt aan de witte kleur van het blanke, Noord-Europese ras.

Lactose-tolerantie

Bijna iedereen kent het woord lactose-intolerant. Ongeveer het tegenovergestelde is lactose-tolerant en die term wordt minder gebruikt. Het duidt op de verdraagzaamheid van de stof lactose, die van nature in melk voorkomt. Mensen die lactose-intolerant zijn, kunnen de lactose niet goed omzetten naar suikers. Dit kan allerlei buikklachten veroorzaken, zoals krampen en een opgeblazen gevoel. Mensen die lactose-tolerant zijn hebben hier dus geen last van.

Europa en Afrika

Waarom heb je het nu over lactose-(in)tolerantie, vraag je wellicht af; who gives a ….? Nou, hierom: Tot 5% van de bevolking in Noord-Europa zijn lactose-intolerant. In Afrikaanse landen is dit tot 90% van de bevolking. En dit is precies waarom het woord lactose-tolerantie een hondenfluitje is. Witte mensen zijn dan synoniem aan lactose-tolerant. Ik hoef hopelijk niet uit te leggen waarom deze term in trek is bij extreemrechtse groepen.

Een still uit een YouTube filmpje, dat werd gemaakt door een gemonteerde muurcamera, tijdens een Anti-Trump protest, dat door o.a. Shia LaBoeuf werd georganiseerd. Toen extreemrechtse groepen er lucht van kregen, besloten zij deze vorm van protest te kapen en in een groep, gezamenlijk grote flessen melk te drinken voor het oog van deze camera. Dit is niet omdat ze op dat moment zoveel zin hadden in een glaasje melk, maar om duidelijk te maken dat melk het blanke ras representeert en voor blanken alleen is.

Wie gebruiken dit hondenfluitje?

Het wordt voornamelijk gebruikt door wit-supremacisten –en overige typen racisten– om zichzelf ermee aan te duiden dat ze voor een wit en gezuiverd Europa zijn. In de Verenigde Staten betekent het zoveel als dat de gebruiker staat voor een wit en gezuiverd Noord-Amerika zijn, waar de bewoners allen afkomstig zijn uit een wit Europa. Het klinkt eng; en dat is het ook.

Voornamelijk extreemrechtse subcultuur

Dit hondenfluitje wordt vrijwel nooit door politici of bekende mensen gebruikt, die veel verschijnen op main stream media. Ik heb niet kunnen achterhalen waarom dit zo is, maar ik vermoed dat dit te maken heeft met de zeer lage plausible deniability. De kleur van de melk laat zich niet bediscussiëren en het woord melk gebruiken in overdrachtelijke zin geeft weinig uitwegen om er iets anders mee te bedoelen dan de kleur wit. Desalniettemin is het fluitje hierdoor niet erg bekend bij de massa en leeft het onder de subcultuur bij allerlei extreemrechtse figuren. Het lijkt een paradox: Doordat de plausible deniability zo laag is, wordt het niet vaak door mensen gebruikt die publiekelijk spreken, waardoor de bekendheid bij de massa laag is. Dit is dan weer de reden waarom op de achtergrond wit-supremacisten dit fluitje relatief veel gebruiken.

Hoe wordt het hondenfluitje gebruikt?

Melk en 🥛

In verreweg de meeste gevallen wordt het fluitje melk gebruikt in online gebruikersnamen van extreemrechtse gebruikers. Je ziet dan een emoji van een glas melk of het woord melk in de gebruikersnaam. Personen met de zelfde extreemrechtse ideologie zien het dan meteen als een teken dat ze te maken hebben met een lotgenoot.

Lactose-tolerantie

De term lactose-tolerantie wordt gebruikt om er witte personen van Noord-Europese afkomst mee aan te duiden door extreemrechtse sprekers. Zie ook de volgende zin:

“Van melk word je groot en sterk. Wij zijn daarom niet voor niets lactose-tolerant.”

In het korte citaat hierboven wordt meteen duidelijk hoe het woord lactose-tolerant in de extreemrechtse en racistische context wordt gebruikt.

Plausible Deniability

Melk en 🥛

Iets in de richting van dat men van melk houdt of iets dergelijks. Zeer lage geloofwaardigheid. Eventueel zou een melkboer of een melkman er nog mee wegkomen om het woord melk te voeren op onlogische plekken, zoals een gebruikersnaam. Daarbuiten echter, kan je er vrij zeker van zijn dat je te maken heb met een wit-supremacist als je het woord melk of de emoji 🥛 tegenkomt in een online gebruikersnaam.

Lactose-tolerantie

Hier zitten wat meer mogelijkheden aan om extreemrechts gedachtegoed te maskeren. De term kan wat meer cryptisch worden verpakt, waardoor mensen die niet de moeite willen nemen om het bericht met juiste logica de decoderen, er mogelijk overheen lezen. Het is ook niet bij iedereen bekend namelijk dat het hondenfluitje berust op het feit dat mensen uit Afrikaanse landen een vele malen hogere kans hebben op lactose-intolerantie. Voor iemand met de juiste kennis is het echter vrijwel altijd mogelijk om de extreemrechtse context uit een enkele zin te halen waarin het hondenfluitje is verwerkt. De fluiter zou zich kunnen beroepen op dat hij geen specifieke doelgroep bedoelt, of dat hij niets wist van welke doelgroepen harder worden getroffen door lactose-intolerantie. De leugen is echter flinterdun, gezien de smalle bandbreedte, de hoge mate van uniekheid, van de term.

Meer informatie

http://theconversation.com/milk-a-symbol-of-neo-nazi-hate-83292
https://www.indy100.com/article/white-supremacists-milk-took-shia-labeouf-s-art-project-shut-down-7576046
https://www.gezondheidsnet.nl/allergie/lactose-intolerantie
https://nl.wikipedia.org/wiki/Lactose-intolerantie

Een gedachte over “🥛 Melk en Lactose-tolerantie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s