👌 OK-gebaar

Het OK-gebaar, waarbij er een cirkel wordt gemaakt met duim en wijsvinger en waarbij de overige 3 vingers gestrekt blijven, is in uitzonderlijke gevallen een hondenfluitje. Het gebaar als hondenfluitje betekent White Power, een slogan die wordt gebruikt door wit-supremacisten, om hun witte suprematie te uiten. Het is een moderne variant op het tot dusver gangbare handgebaar voor White Power, waar twéé handen voor nodig zijn. Het OK-gebaar als hondenfluitje is bedacht rond eind-2016 / begin 2017, waarna het tractie kreeg op het internetforum 4chan in februari 2017, na de post van een flauwe grap. Van alle hondenfluitjes is dit hondenfluitje bekend geworden als zodanig door het Streisand-effect. Hierover leg ik later meer uit.

De intentie als hoax: Mel Gibson’s OK-gebaar linken aan een White Power symbool.

Hoax

Als je op het internet gaat zoeken naar ‘OK sign dogwhistle’, dan kom je snel terecht op websites die beweren dat het OK-gebaar als extreemrechts symbool een hoax is. Dit wás zeker het geval. De nadruk op was is hier heel erg belangrijk, omdat de intentie van het gebaar als zodanig was, zoals je kan zien in onderstaande afbeelding. Het gebaar met de WP erin verwerkt, was op 4chan geplaatst om het symbool onterecht te linken aan White Power. Toen er later (midden 2017) duidelijk werd dat het eigenlijk een hoax was, was het eigenlijk al geen hoax meer.

De bewuste post op 4chan

Paradox en Streisand

Het lijkt een paradox te zijn, iets dat een hoax is dat ook geen hoax is, maar het is eigenlijk heel simpel uit te leggen. Het heeft namelijk allemaal te maken met de tijdlijn van het gebaar. De shitposter van het symbool had in februari 2017 waarschijnlijk niet de intentie om het te introduceren als een all-round dog-whistle voor White Power, maar meer als een misselijk grapje. Maar toch is het wel degelijk een hondenfluitje geworden in de loop van 2017. Dit is mede vanwege de hoeveelheid media-aandacht die het fluitje heeft gekregen. Hierdoor zijn meer extreemrechtse snuiters dit hondenfluitje gaan gebruiken, waarmee het hoax-gehalte in feite afnam. In februari 2017 was het inderdaad een hoax, een misselijk extreemrechts grapje, maar vanaf eind 2017 al zeker niet meer. Door de media-aandacht heeft er een soort Streisand-effect plaatsgevonden. Al had de bedenker waarschijnlijk geen moeite gedaan om de bekendheid ervan tegen te werken.

Een politieteam uit Jasper, Alabama. 12 juli 2018. Hoax of hondenfluitje? Deze mannen zijn dus zeker een week geschorst geweest. Dat klinkt niet meer als een hoax, maar als de realiteit.

Plausible Deniability

Hoax of het bedoelen van de normale OK-context. Het probleem met het OK-gebaar is de bizar hoge Plausible Deniability. Van alle hondenfluitjes kan ik er geen een bedenken dat een hogere ontkenbaarheid heeft dan het OK-gebaar. Dit heeft te maken met het wijdverspreide hoax-gehalte en de normale context van het hondenfluitje. Het hoax-gehalte bemoeilijkt de bewijsbaarheid bij zoektochten op het internet. De normale context maakt het moeilijk om elk voorval van het gebruik van het fluitje te linken aan verborgen extreemrechtse communicatie. Het is een van de meest duidelijke hondenfluitjes om te herkennen, maar gelijk een van de moeilijkste, dan wel de moeilijkste om te bewijzen.

Stephen Miller die ‘zijn das goed doet’. Een fotomomentje voor een schaamteloze, extreemrechtse dog-whistle, of een ongelukkig getimede foto? De Plausible Deniability maakt deze twijfel allemaal mogelijk. Rechts van Stephen zien we alternatieve White Power gebaren, die minder dubbelzinnig zijn. Het gebaar met twee handen is trouwens het originele White Power symbool.

Alles komt neer op de fluiter

Eigenlijk komt het neer op het broodkruimelspoor van de gebruiker van dit hondenfluitje. Meer eigenlijk valt niet mee te werken. Bijna iedereen gebruikt het OK-gebaar en in vrijwel alle gevallen wordt de normale context daarmee bedoelt. Zelfs in verdachte situaties zijn verreweg de meeste OK-gebaren geen hondenfluitjes. Het komt er daarom in vrijwel alle gevallen op neer dat je moet weten wie je voor je hebt die het fluitje inzet. Een extreemrechts broodkruimelspoor en een algehele extreemrechtse context kan je op weg helpen. Ook de reacties van mede-idealisten op extreemrechtse fora kan je op weg helpen of het wordt gezien door de beoogde doelgroep als hondenfluitje. Maar zelfs dan heb je vrij zelden een hard en direct bewijs dat het OK-gebaar werd ingezet als hondenfluitje.

Brenton Tarrant, de rechtsextremistische aanslagpleger, die op 15 maart 2019 zeker 50 mensen doodschoot in een moskee in Nieuw-Zeeland. Vrij zeker is te zeggen dat hij hier niet een normaal OK-gebaar laat zien, maar de extreemrechtse context hiermee bedoelt.

Versterken van hoax-gehalte

Dat het zo moeilijk is om het OK-gebaar te linken aan een extreemrechts hondenfluitje, maakt het ook zichzelf sterkend in het hoaxgehalte. Mensen zullen sneller aannemen dat het een hoax is als er keer op keer niet bewezen kan worden dat het wel degelijk een hondenfluitje was. Er is veel kans op false-positives, door mensen die te snel er een hondenfluitje in zien, wat de geloofwaardigheid van deze personen laat afnemen en daarmee ook de geloofwaardigheid laat afnemen van het hondenfluitje als zodanig. De massa is dan meer en meer geneigd om het symbool af te doen als een hoax of als linkse paranoia. Het is daarom voor iedereen die OK-gebaar fluiters wil ontmaskeren, heel erg aan te raden heel goed onderzoek te doen naar wie het is, wat de context van de boodschap is en hoe er wordt gereageerd door de beoogde doelgroep. Dit hondenfluitje wel degelijk zeer reëel en zeer hardnekkig.

De ontelbare OK-gebaren die Trump laat zien, gedurende zijn speeches. (Let er maar eens op). Een neurotische tic? Praten met nietszeggende gebaren? Of een schaamteloze dog-whistle? De Plausible Deniability van dit hondenfluitje is bizar hoog.

Wie gebruiken het gebaar?

Iedereen. En dat is het grote probleem. Iedereen ter wereld die oké koppelt aan dit gebaar, gebruikt dit gebaar ook daarvoor. Ikzelf gebruik het ook in deze, normale context.

Extreemrechts gebruik

Het gebaar wordt dus ook gebruikt door extreemrechtse snuiters. Het gebaar dient dan als White Power symbool, wat witte suprematie predikt. Wit-supremacisten zullen dit gebaar dan herkennen als zodanig en zien dat ze te maken hebben met een mede wit-supremacist.

Internet-trollen

Gebruik door internet-trollen op het centrum en gematigd rechts zijn problematisch. Ook extreemrechtse personen doen mee met dit getrol. Omdat zij dit gebaar doelbewust en overdreven inzetten op foto’s en in filmpjes, om de draak te steken met het hondenfluitje. Het probleem is dat het aandeel mensen die het symbool ook zien als zodanig, toeneemt. Het wordt sneller gezien als kinderachtig en als een teken van linkse paranoia, waarmee de draak wordt gestoken.

Verder lezen en kijken

https://www.youtube.com/watch?v=Sx4BVGPkdzk
https://blog.emojipedia.org/no-the-ok-hand-is-not-a-symbol-of-white-power/
https://arcdigital.media/white-power-is-okay-619dfb409f51
https://medium.com/s/story/does-the-ok-sign-actually-signify-white-power-or-what-6cf3309df985
https://www.al.com/news/2018/07/jasper_officers_suspended_for.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s