Mr. Proper

Ik ben er met toeval achter gekomen dat Mr. Proper een hondenfluitje is, toen ik na een weekje inactiviteit weer eens wat ging rondstruinen op 4chan; de marktplaats voor ideeën (Wat overigens een ander hondenfluitje is). Daar kwam ik ineens een directe aanleiding tegen om deze kale schoonmaakmeneer eens nader uit te pluizen. Wat ik aantrof beviel mij niet zo, want ik kwam vrij snel achter een vrij duistere, dubbele betekenis van dit logo.

Wie is Mr. Proper?

Het Mr. Proper / Mr. Clean logo van het bekende Procter & Gamble schoonmaakmiddel

Zie dus bovenstaande afbeelding. Hij is het logo en mascotte van een reeks huishoudelijke schoonmaakmiddelen, die te koop zijn in de meeste A-merksupermarkten. Er is verder niets op aan te merken in deze normale context.

De duisterheid van het hondenfluitje: Mr. Ethnic Cleansing

Als hondenfluitje geeft dit logo echter een bittere nasmaak, zoals je mag verwachten van een dergelijk schoonmaakmiddel. Extreemrechts zet dit hondenfluitje in als Mr. Ethnic Cleansing. (Meneer etnische zuivering). Ik hoef hopelijk niet verder uit te leggen welke misselijke gedachten daar achter zitten.

Hoe wordt het hondenfluitje ingezet?

Op extreemrechtse fora

Op extreemrechtse fora en op plaatsen waar mensen met extreemrechts gedachtegoed hun gal kunnen spugen, wordt meestal een versie van het logo afgebeeld, zoals de afbeelding van Mr. Ethnic Cleansing. Hier wordt geen blad voor de mond genomen en omdat de gebruikers veelal anoniem reageren, wordt deze vrijheid dan ook geboden om zulke afbeeldingen te verspreiden. Dit is niets nieuws, maar het is wel de brandstof voor het hondenfluitje, zoals het wordt gevoerd op main stream fora en social media, zoals Facebook en Twitter.

Op mainstream fora en social media

Hier wordt de normale, onbewerkte Mr. Proper (of Mr. Clean) gevoerd. Dus de versie zonder extreemrechtse bewerkingen. Als de afbeelding dan al bewerkt is, dan zijn de bewerking niet als zodanig te herkennen. Vaak wordt deze afbeelding dan gebruikt als profielafbeelding of als onderdeel van een achtergrond wrapper. Omdat deze afbeelding op extreemrechtse fora direct is gelinkt aan etnisch zuiveren, is het gebruik op main stream fora en social media vaak wel degelijk een hondenfluitje.

Wie gebruiken dit hondenfluitje?

Racisten. Het hondenfluitje impliceert sympathie te tonen voor etnische zuiveringen.

Plausible Deniability

Iets in de trend van dat de gebruiker zelf ook kaal is, veel Mr. Proper gebruikt, veel traint of gewoon het een leuk logo vindt. Ik schat de Plausible Deniability op gemiddeld. het is een vrij bekend logo, wat het gebruik ervan niet altijd makkelijk laat bestempelen als hondenfluitje. Toch is het ook uniek genoeg om de persoon nader te onderzoeken die het bijvoorbeeld gebruikt als profielafbeelding. Ook de ontbrekende kennis dat er in extreemrechtse context etnische zuivering mee wordt bedoeld, maakt dit hondenfluitje redelijk onhoorbaar voor de massa. Herkenning vereist dus kennis, die makkelijk is op te doen en toch ook wat achtergrondinformatie over de fluiter. Een extreemrechts broodkruimelspoor zal meestal voldoende zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s