Pitbull

Het woord pitbull is sommige situaties een racistisch hondenfluitje. Het staat in een dergelijk context dan voor de zwarte man, of zwarte mensen en POC in algemeenheid.

Wat is een pitbull

Een pitbull is een hond die doorgaans door specifiek fokken met verschillende rassen wordt gevormd. De pitbull zelf is geen hondenras, maar wordt gekenmerkt door de hondenrassen die worden gebruikt om de pitbull mee te fokken. Bekende pitbull-waardige rassen zijn de Amerikaanse pitbullterriër (Ook geen echt hondenras, overigens) staffordshire-bulterriër de bullterriër en diverse vergelijkbare hondenrassen. De pitbull wordt in verreweg de meeste gevallen gefokt omwille van zijn karakter: agressief en vastberaden. Helaas worden deze honden vaak ook onnodig agressiever gemaakt door hun baasjes, door stelselmatige mishandeling, hondenvechten en opfokken. In de Verenigde Staten zijn pitbulls verantwoordelijk voor 74% van alle dodelijke bijtincidenten. Om een vergelijking te maken: Duitse herders zijn verantwoordelijk voor 10% en alle overige hondenrassen en -types voor de overige 16%.

Een Amerikaanse pitbullterriër.

De extreemrechtse analogie

De analogie die dan ook door extreemrechts wordt gemaakt is dan ook op basis van de agressiviteit van de pitbull. Racisten en fascisten vergelijken deze agressiviteit met de agressiviteit van zwarte mannen en zien daar een gelijkenis in. Zwarte mannen zouden dan gelijk aan pitbulls zijn en de overige, witte mensen zouden dan gelijk staan aan de overige hondenrassen.

1350

De gelijktrekking tussen pitbulls en zwarte mannen wordt getrokken, omdat er volgens statistiek zou uitwijzen dat in de Verenigde Staten er 13% zwarte mensen wonen, maar dat 50% van de gevangenenpopulatie ook zwart is. (vandaar 1350; 13% en 50%) Door deze statistiek zijn zwarte mensen oververtegenwoordigd in de gevangenis, ten opzichte van de algehele demografie van het land. De smerigheid van deze gedachte is dat er door extreemrechts gelijk wordt beweerd dat het dan wel aan het karakter zou liggen van het ‘zwarte ras‘: Ze zullen zich wel minder aan de wet houden, sneller misdrijven begaan en daarmee ook agressiever zijn, zoals een pitbull. Dit is dan ook terug te zien in de scheve verhouding tussen opgepakte witte personen en zwarte personen. Ben je zwart? Hogere kans dat je vaker wordt opgepakt en hogere kans dat dit ook vaker is terwijl je onschuldig bent. Door de gevolgen van honderden jaren slavernij, recentelijke uitbuiting, redlining en hedendaags racisme wordt er nog steeds een systeem in stand gehouden, waarvan de gevolgen voelbaar zijn. Dit systeem wordt voor het gemak buiten beschouwing gelaten door de racisten, of simpelweg valselijk door ze ontkent.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s