Nazisme = Socialisme

Nazi’s, de aanhangers van de NSDAP waren socialistisch en daarom schuilt het hedendaagse gevaar ook in de opkomst van (extreem)linkse ideologie.

De zin hierboven beschrijft hoe dit hondenfluitje wordt ingezet. De bedoeling van de fluiter is om de massa ervan te overtuigen dat Hitler’s nazisme eigenlijk een links gedachtegoed zou zijn. Daarnaast dient het als een hondenfluitje naar neonazi’s en fascisten. Het hondenfluitje valt onder de false narratives en het is een van de weinige hondenfluitjes waarbij beide betekenissen een even belangrijke functie hebben. Er behoeft wat uitleg over al het bovenstaande, dus laat ik beginnen met de achtergrond van het hondenfluitje en van daaruit werk ik het hele fluitje uit.

De achtergrond

Het idee dat nazi’s socialistisch (en zelfs marxistisch of communistisch) waren berust op het feit dat de NSDAP, de nazipartij zichzelf nationaalsocialistisch noemde. NSDAP staat dan ook voor Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij). De NSDAP is in 1920 ontstaan uit de DAP, die in 1919 werd opgericht. Hitler wilde het woord socialist graag in de naam ervan hebben, omdat de toen populaire Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD) veel aanhang had. Ook het socialistische gedachtegoed was nog vrij geaccepteerd onder de Duitse bevolking. De toevoeging van nationaalsocialisme aan de naam van de DAP, waardoor het de NSDAP werd, was dan ook een trucje om de partij wind uit de zeilen van de SPD te laten halen. De S in NSDAP had in werkelijkheid vrij weinig met socialisme te maken, zoals het verloop van de tweede wereldoorlog duidelijk maakte.

NSDAP bijeenkomst

Weinig socialisme

De NSDAP kenmerkte zich voornamelijk door een zeer sterk nationalistisch karakter, leider-verheerlijking en fascisme. De elementen die socialistisch waren te noemen, waren dat alleen met een bepaald sinister doel en alleen gericht aan gezonde, witte mensen; de Ariërs. Een voorbeeld van dit ‘socialisme’ was het zeer goedkoop aanbieden van radio’s aan alle lagen van de Duitse (Arische) bevolking. Het doel was hier niet socialistisch, maar wel om de daaropvolgende jarenlange nazipropaganda van Joseph Goebbels tot in de huiskamers van de Duitse gezinnen te laten weerklinken. Dit is geen socialisme, maar fascistoïde totalitarisme, verkleed als socialisme. Hitler en de NSDAP waren fel tegen marxisten, socialisten en communisten. Ze deden er dan ook alles aan om deze partijen te bestrijden, met bloederige uitkomsten. Nazisme = Socialisme is dan ook een false narrative, oftewel (berust op) een onjuist verhaal.

Wat is socialisme dan wel?

Zuiver socialisme kenmerkt zich door het feit dat productiemiddelen, grondstoffen en halffabricaten toehoren aan de personen die ermee werken, om er nuttige producten van te maken die toekomen aan iedereen die daar behoefte aan heeft, zonder egoïstisch oogpunt. Het staat tegenover kapitalisme en fascisme, omdat het kapitalisme stelt dat productiemiddelen, grondstoffen, halffabricaten en daaruit voortvloeiende producten kunnen toebehoren aan personen die daar financiële winst uit kunnen halen, zonder deze middelen daadwerkelijk nodig te hebben voor zijn of haar behoefte, dan egoïstische winst. Fascisme kenmerkt zich door een kapitalistisch systeem dat wordt overschaduwd door een vormvrij ‘wij’ versus ‘zij’ denken. Fascisme is een soort van masker voor het kapitalisme, om de kapitalisten te beschermen tegen de kapitalistische onderklasse, die in zuiver kapitalisme alleen maar toeneemt en schrijnender wordt. Het fascisme haalt de kapitalisten uit het vizier van de groeiende kapitalistische onderklasse en plaatst daar een bepaalde minderheidsgroep in, zoals joden, zwarten of moslims, waarvan wordt beweerd dat deze de oorzaak zijn van de toenemende kapitalistische onderklasse en de versoberende leefomstandigheden daarvan. In het socialisme kan er geen fascisme bestaan, omdat in socialisme er alleen ‘wij’ bestaat.

Het mes dat aan twee kanten snijdt

Dit hondenfluitje is extra gevaarlijk, omdat het een mes is dat aan twee kanten snijdt. Ten eerste vertelt het een leugen, een zogenaamde false narrative, om daarmee de massa te voorzien van verkeerde informatie. Namelijk dat nazisme een linkse ideologie zou zijn en dat opkomend links een gevaar zou vormen voor de samenleving. Daarnaast is het een hondenfluitje richting mensen met extreemrechtse ideologie, die dan meteen horen dat de fluiter zelf ook op zijn minst sympathiek is met extreemrechtse ideologie, dan wel gewoonweg een nazi is. Wat functie betreft lijkt het hondenfluitje dan een beetje op cultuurmarxisme. Met cultuurmarxisme is het echter zo dat er meer wordt geleund op abstractie, dan op een false narrative.

Kennis is macht

De grootste vijand van dit hondenfluitje is kennis. Met een klein beetje feitelijke kennis over de ideologie van de nazi’s, kom je er al snel achter dat de NSDAP lang niet zo socialistisch was als er door extreemrechts wordt voorgeschoteld. Mocht je dit fluitje dan ook horen, dan weet je dat je te maken hebt met iemand die deze kennis niet heeft, maar wel op zich in heeft laten praten door neonazi’s of andere extreemrechtse snuiters, dan wel dat de fluiter zelf een full-blown nazi is.

Meer informatie

https://www.britannica.com/story/were-the-nazis-socialists

https://nl.wikipedia.org/wiki/Nationaalsocialistische_Duitse_Arbeiderspartij

https://daily.jstor.org/an-affordable-radio-brought-nazi-propaganda-home/

https://en.wikipedia.org/wiki/Socialism

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s