All Lives Matter

All Lives Matter (Alle levens doen er toe) is een typisch abstract-eufemistisch hondenfluitje dat berust op een zeldzaam concept: De koppeling met een andere term (Black Lives Matter) dan de term zelf (All Lives Matter), die vervolgens berust op onwetendheid door abstractie bij de massa. Hiermee is dit hondenfluitje wat functie en werking betreft identiek aan Post-Patriarchaat, die deze koppeling heeft met feminisme.

Hoe en wat

All Lives Matter kan in principe twee dingen betekenen:

  • Alle levens doen er toe‘, als neutraal, nietszeggend statement.
  • Als reactie op Black Lives Matter
    • Reductionistisch
    • Racistisch

Op opzichzelfstaand is deze term vrij overbodig; alle levens doen er immers toe. Het is dan ook dat het hondenfluitje een hondenfluitje wordt op het moment dat het tweede punt, de reactie op Black Lives Matter, ermee wordt bedoeld. En in deze laatste context valt verreweg het meeste gebruik van All Lives Matter. Dit gebruik kan weer worden onderverdeeld in reductionistisch gebruik en racistisch gebruik. Dit onderscheid heeft in effect dezelfde uitkomst, namelijk het aan kracht laten verliezen van Black Lives Matter, maar de werkzame krachten erachter zijn wezenlijk anders.

Reductionistisch

Dit is de variant die ik zelf het meeste tegenkom en heel lastig is om goed te bestrijden. De reductionistische variant van een All Lives Matter-reactie heeft als intentie om ‘iedereen gelijk te trekken aan elkaar‘ en gaat in de meeste gevallen als volgt:

Persoon A: “Black Lives Matter!”
Persoon B: “Ja, maar is het niet gewoon All Lives Matter?”
Persoon A: “Ja, natuurlijk doen alle levens er toe, maar nu is het zo dat All Lives pas Matter als Black Lives Matter, want relatief gezien doen zwarte levens er institutioneel en systematisch niet zo toe als andere levens, wat wel zou moeten.”
Persoon B: “Ja, maar we zijn toch allen gelijkwaardig aan elkaar en gaan toch allemaal gebukt onder (bijvoorbeeld) kapitalisme? We moeten dan toch allen helpen en evenveel aandacht geven en niet alleen één groep er uit lichten?”

Dit is een typisch reductionistische opvatting van All Lives Matter-gebruik. Het lastige van deze variant is dat dit binnen links-progressieve kringen gebeurt. Het valt onder in-fighting op links en is wat mij betreft een mogelijke deur op een kier naar de racistische variant.

Racistisch

De racistische variant heeft als intentie de kracht uit Black Lives Matter te halen. Dit is een heel andere invalshoek voor het gebruik van All Lives Matter. Zie volgend dialoog:

Persoon A: “Black Lives Matter!”
Persoon B: “Oh, en andere levens doen er niet toe? #AllLivesMatter”
Persoon A: “Natuurlijk wel, maar we moeten de metaforische huizen blussen die het meest in brand staan en dat zijn momenteel de black lives-huizen.”
Persoon B: “Je zou je kunnen afvragen waarom het steeds HUN huizen zijn die steeds in brand staan. Het is niet zo dat we niet al steeds miljarden aan ontwikkelingshulp sturen en als ze eenmaal hier zijn blijken ze bijna allemaal uitkeringstrekker en crimineel. Ze hebben gewoon dezelfde mogelijkheden als ons, maar ze willen zich niet gedragen, waarom dan voortrekken? #AllLivesMatter”

Dit hypothetische gesprek heeft een heel andere vibe dan het eerdere gesprek. Daar waar de reductionistische variant de nadruk legt op een ander systeem dat faalt (Zoals kapitalisme), legt de racistische variant nadruk op de minderheidsgroep, de zwarte personen in dit geval. Die zouden dan iets ‘hebben‘, waardoor ze steeds falen. Ik hoef hopelijk niet uit te leggen dat we via deze invalshoek uitkomen bij zeer racistische en ‘realistische‘ complottheorieën.

Problematisch gelijkenis

De sterke gelijkenis tussen de reductionistische variant en de racistische variant zijn wat mij betreft ook zeer problematisch te noemen. Het zorgt voor een open pijplijn tussen links-progressief naar extreemrechtse racisten. Klasse-reductionisten kunnen zo onbedoeld steun krijgen van regelrechte racisten wanneer zij zich mengen in discussies over het All Lives Matter-hondenfluitje. De intentie is echter wezenlijk anders. Ik wil het reductionistisch gebruik van de term zeer zeker niet goed praten; het reductionisme is schadelijk voor intersectioneel gedachtegoed op links-progressief.

De misvatting

De algehele misvatting waarop All Lives Matter berust is de opvatting dat “Black Lives Matter” dan “Only Black Lives Matter” of “Black Lives Matter More [than white lives]” zou betekenen. Dit is een hardnekkig misverstand en dit wordt doelbewust uitgemolken door racisten. Black Lives Matter, betekent namelijk niets minder of meer dan “Black Lives Matter Too“. Bij deze context wordt al vrij duidelijk dat een reactie in de vorm van All Lives Matter dan niet meer op zijn plaats is. Er zijn nog meer metaforen en voorbeelden aan te halen waarom All Lives Matter als reactie op Black Lives Matter ongepast is, zoals:

Dokter tegen patient met vermoedelijke hersenbloeding: “U moet nu direct voor een scan naar radiologie.”
Andere patient tegen dokter: “Ja, maar al die andere patiënten dan die nu zitten te wachten bij radiologie, iedere patient’s gezondheid doet er toe, toch?”

De dokter hoeft hier niet uit te leggen dat de mensen die nu wachten vanzelf aan de beurt komen en dat hun gezondheid er ook toe doet; de mensen die wachten zullen -met enkele uitzonderingen- allemaal wel begrijpen dat spoedgevallen voorgaan. Net zo min hoeft Black Lives Matter niet zichzelf steeds te verantwoorden met “-Too” aan het einde. Daarnaast is een reactie als “En de andere patiënten dan?” Ook gewoon ongepast. Zo is All Lives Matter als reactie op Black Lives Matter ongepast.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s