Realist / Realisme

Een realist is een beschrijvende term van de aanhanger of sympathisant van het realisme. Realist en realisme zijn beide hondenfluitjes, gebruikt door personen die dubieuze theorieën over rassenleer aanhangen en verheerlijken.

Waar komt het vandaan?

Realisme is een kunst-stroming, die is ontstaan in de 19e eeuw. Nauw verwant met het sociaal realisme en literair realisme. Allen hebben ze gemeen dat er wordt gestreefd naar het weergeven van de werkelijkheid. Door aanhangers van dit realisme wordt dit gepoogd door middel van kunst, cultuur en geschreven werk.

Race Realism

Als hondenfluitje wordt er specifiek één soort realisme bedoeld door de spreker: Het race realism, oftewel het rassenrealisme, of racistische wetenschap (scientific racism). Dit is een rioolput met heel veel ongefundeerde rassenleer en theorieën. Al deze theorieën hebben slechts één doel: het duiden waarom de witte, westerse persoon beter, slimmer en sterker is dan de zwarte persoon, of andere People of Color (PoC). Uiteraard zijn er fysieke verschillen tussen verschillende groepen mensen, maar nooit is bewezen dat de ene groep beter, slimmer en/of sterker is dan een andere. Racistische wetenschap probeert dit dus te ondermijnen, met als doel de PoC legitiem te kunnen onderdrukken. De term is ontstaan na de tweede wereldoorlog. Rassenleer en racistische wetenschap, waren nou eenmaal geen handige termen meer om in het openbaar te gebruiken.

Na-oorlogse tijd

Veel schrijvers uit de na-oorlogse tijd gebruikte daarom de term race realism en racialism om het racistische randje ervan te verbloemen. Later werd zelfs die term te veel in verband gebracht met racisme, dus werd alleen realism, of realisme nog gebruikt, met aanhangers ervan als realisten. Het lastige van deze verdere abstrahering van het hondenfluitje is dat de plausible deniability hoger wordt; personen die zich bedienen van dit hondenfluitje kunnen zich er makkelijker uitpraten, door te zeggen dat ze bijvoorbeeld realistische kunst of literatuur mooi vinden uit de 19e eeuw.

Wie gebruiken dit hondenfluitje?

Racisten. Maar ook iedereen die sympathiek is met dubieuze rassenleer, die als doel heeft te verklaren waarom PoC onderaan de hiërarchie zouden moeten staan van een witte maatschappij; de witte etnostaat. Dit kunnen anti-abolitionisten zijn, maar ook fascisten, nazi’s en andere extreemrechtse personen, die pleiten voor een witte heerschappij.

Hoe wordt dit hondenfluitje gebruikt?

Doorgaans noemen mensen zichzelf zo: “Ik ben een realist”. op een social medium, zoals Twitter en Facebook zie je nog wel eens dat mensen hun profiel-introductie of biografie invullen en daarbij het woord realist gebruiken, om zichzelf als aanhanger van het realisme te beschouwen. Andere ‘realisten’ (racisten dus) zullen deze biografie herkennen en weten dan meteen dat ze met een lotgenoot te maken hebben.

Plausible Deniability

Hoge kans, maar hangt af van broodkruimelspoor. Het kán vrij makkelijk zijn om als gebruiker van dit hondenfluitje jezelf er uit te praten op het moment dat je er mee wordt geconfronteerd. De truc zit hem er in dat je bijvoorbeeld dingen doet die te maken hebben met het onschuldige realisme, zoals in de 19e eeuw het geval was. Interesse voor realistische kunst, niet-racistische literatuur, etc, etc. Als je daarvan broodkruimels achterlaat in je (digitale) leven, kan je daar namelijk altijd naar toe verwijzen, wat de ontkenning effectief en heel krachtig maakt. Andersom geldt het ook. Als je jezelf bestempelt als realist, maar je staat ergens met een paar neo-nazi’s op de foto bij een alt-right protest, dan is het vaak heel simpel 1+1=2 en kan je het wel schudden met je plausible deniability.

Ontmaskeren

Het is het zaak voor diegene die een realist wil ontmaskeren als racist, dat deze wat achtergrondinformatie zoekt over de persoon die het hondenfluitje inzet, voordat er met de beschuldigende vinger wordt gewezen. Racisten zijn vaak trots op hun ideologie en willen deze toch graag uiten op een of andere manier, vaak ook digitaal. Een grote kans dus dat er broodkruimels te vinden zijn die verwijzen naar de sympathie richting het racisme van de hondenfluiter. Als je een combinatie van bewijzen die sympathie met extreemrechts aantonen en de term ‘realist’ ziet in een gebruikersprofiel, dan heb je beet. Je hebt dan vrijwel zeker te maken met een racist.

4 gedachten over “Realist / Realisme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s